Coping en copingstijlen

Wat is coping?
Coping wordt beschreven als de manier waarop een zorgvrager omgaat met problemen en stress. Coping is een combinatie van verstandelijke reacties en emotionele reacties die een zorgvrager heeft op stress of op een probleem en het hierbij horende gedrag.

Om een probleem aan te pakken zijn er diverse copingstijlen die gekozen kunnen worden om een probleem aan te pakken. Deze stijl kan voortdurend veranderen. De copingstijl van een zorgvrager maakt ook de reactie van een zorgvrager op stress of op een probleem.

Copingstijlen
Er zijn zeven verschillende copingstijlen. De copingstijlen zijn:

  • Actief aanpakken
    Bij deze copingstijl kijk je op een goede manier naar het probleem en kijk je eerlijk naar jezelf. Vervolgens begin je met het zetten van stappen om de situatie of het probleem te veranderen.
  • Sociale steun zoeken
    Bij deze copingstijl zoek je hulp bij je eigen sociale netwerk en vraag je om advies om het probleem op te lossen.
  • Probleem vermijden
    Bij deze copingstijl ga je het probleem ontkennen en vermijden. Hierdoor zie je het probleem niet onder ogen en vlucht je eigenlijk van het probleem weg.
  • Palliatief reageren
    Bij deze copingstijl wordt er op het probleem gereageerd door afleiding te zoeken. Door afleiding zoeken blijft het probleem bestaan en is er geen oplossing gevonden.
  • Depressief reageren
    Bij deze copingstijl gaat iemand depressief gedrag vertonen. Het probleem wordt verergert omdat iemand zich zelf de schuld geeft. Het is een te passieve houding om een probleem op te lossen.
  • Emoties uiten
    Bij deze copingstijl reageert iemand zijn stress en zijn problemen af om zijn of haar omgeving. Ook door deze reactie wordt het probleem dat er speelt niet opgelost.
  • Geruststellende gedachten
    Bij deze copingstijl denkt iemand dat het probleem zichzelf wel oplost en dat alles goed komt. Dit is alleen om de persoon zelf gerust te stellen maar ook deze copingstijl lost het probleem niet op.